Ympärileikkaus potilaan kannalta katsoenAluksi

Luin kuusivuotiaasta alkaen Raamattua ja siksi ympärileikkaus kiinnosti minua jo varhain. Valittujen palojen lääkärikirjasta selvisi, että ympärileikkauksessa leikataan pois se liikkuva osa, joka peittää terskaa. Valitettavasti kuva asiasta, jonka lääkärikirja antoi pienelle lapselle oli kuitenkin väärä. Vasta myöhemmin; 40-vuotiaana minulle selvisi, että ei suinkaan leikata pois koko terskaa peittävää ihoa, vaan vain siitä kärjestä hyvin pieni osanen. Kuvittelin, että ympärileikkauksen jälkeen koko terska jää paljaaksi eikä sitä suojaa enää mikään. Tuon väärän käsityksen johdosta ajatus ympärileikkauksesta tuntui vaikealta, vaikka murrosiässä kävi ilmeiseksi, että liian tiukan esinahan vuoksi minut pitäsi ehdottomasti ympärileikata. Vasta kun minut 40-vuotiaana ympärileikattiin selvisi sekin tosiasia, että terska ei kuitenkaan operaation jälkeen jää kokonaan paljaaksi, vaan se jää vielä melko hyvin suojatuksi. 18-vuotiaana sain kerättyä tarpeeksi rohkeutta ja kävin näyttämässä tilannettani lääkärille. Hän tutki asian ja totesi, että ympärileikkausta ei muka tarvita. En siinä vaiheessa osannut vielä panna hanttiin "esivallan" päätöksille ja vasta kun tarkastuksesta oli kulunut pitkä tovi mieleeni juolahti, että lääkäri ei ollut edes kysynyt millainen tilanne on erektion aikana. Sillä erektion aikana tilanne oli vielä huomattavasti paljon pahempi kuin lepotilassa. Aivan mahdotonta oli erektion aikana, jolloin elin paisuu monikertaiseksi, saada esinahkaa liikkumaan mihinkään suuntaan. Ja lepotilassakin esinahka liukui taakse vain veden alla kylvyssä ollessa. Kerran sitten väkisin noin 19-vuotiaana vedin esinahan taakse erektion aikana ja sinne se sitten jäikin koko päiväksi. En saanut sitä enää vedettyä takaisin terskan suojaksi. Ja poru oli melkoinen. En uskaltanut yrittää toiste moista temppua.

Toisenlainen lääkäri

Koska en saanut lääkäriltä apua tilanteeseen jouduin vaikean ratkaisun eteen. Vaikka olin kristitty ja tunsin Raamattua jonkin verran näin kirjassa mainoksen Kööpenhaminan puhelintytöistä. 21-vuotiaana sitten lähdin matkalle ja päätin sitä kautta saada avun tilanteeseeni. Koko toimenpide ei kestänyt kuin noin 3 minuuttia enkä edes lauennut siinä, vaan tyttö kyllästyi minuun nopeasti. Päättelin, että näin on hyvä. Sain sen avun mitä hainkin, sillä olin veden alla kylvyssä ennen toimenpidettä väksin vetänyt esinahan taakse ja nyt uskoin kykeneväni ja saaneni tarpeeksi rohkeutta tehdä sen myöhemminkin. Niin siinä sitten kävikin. Sen jälkeen kykenin veden alla ja suihkussa toimenpiteen suorittamaan joten kuten. Välillä oli kyllä vaikeuksia saada edelleen esinahka takaisin terskan suojaksi.

Rukousmatka Israeliin 1996

Vuonna 1996 sain kutsun kuningas Salomolta lähteä rukousmatkalle Israeliin. Matka järjestyi kuin ihmeen kaupalla puoleen hintaan äkkilähtönä kaksi viikkoa sen jälkeen kuin olin kutsun saanut. Minulla oli juuri sen verran rahaa pankissa. Matka maksoi noin 2000 markkaa ja minulla oli pankissa 2500 markkaa. Perillä Netanyassa minuun alkoivat vaikuttaa paikalliset henkivallat nopeasti ja ne alkoivat yllättäen vaatia minulta ympärileikkausta. Sanoin, että ei ole syytä kiusata Jumalaa asialla, mutta ne vaatimalla vaativat minua noin tunnin ajan pyytämään merkkiä Jumalalta. Lopulta minun oli pakko suostua ja merkiksi sovittiin, että mikäli siitä ylitseni lentää kolme helikopteria puolen tunnin sisällä minun tulee mennä vaatimaan yksityislääkäriltä ymprärileikkausta. En tiennyt paljonko sellainen maksaa, vaan luulin sen maksavan tuhansia markkoja ja minulla ei ollut rahaa kuin 500 markkaa. Odotin puoli tuntia helikoptereita ja kuulinkin niiden ääntä mereltä, mutta sitten yht'äkkiä kuulin suuren pamahduksen mereltä ikään kuin kaksi helikopteria olisi törmännyt yhteen. Pelästyin ja lähdin hotelliin, kun puoli tuntia oli kulunut loppuun. Myöhemmin matkan lopulla henki johdatti minut israelilaissotilaiden hautausmaalle, jossa oli muistomerkkinä tykki, joka sojotti taivaalle. Siellä oli samaan aikaan eräs israelilainen nainen ja hän hengessään syytti minua heidän kuolemastaan. En tiennyt miksi, mutta myöhemmin, kun olin palannut kotiin Suomeen tuli radiosta tai sitten näin sen lehdessä uutinen, että Israelissa oli tapahtunut helikopterionnettomuus. Kaksi helikopteria oli törmännyt yhteen. Henki sanoin minulle vain, että sinun tulee pitää sitä merkkinä siitä, että Israel ei osaa päättää oikean ja vasemman välillä. He eivät osaa päättää hallitseeko heitä oikeisto vai vasemmisto. Tietenkin asia ahdistaa minua vieläkin.

Rukous Pirkko Jalovaaran kokouksessa

Israelin matkan jälkeen esinahkani tila oli pitkään melko vakiintunut, mutta sitten Jehova teki kanssani liiton vuonna 2004 ja sanoi, että jos lopettaisin täysin itsetyydytyksen, hän varmasti olisi kanssani niin kauan kuin pystyisin täyden selibaatin pitämään. Hän myös antoi voiman siihen ja niin alkoi selibaatti. Myöhemmin Messias tosin lisäsi siihen ehdon, että hän Voideltu itse, katsoo selibaatin rikkoutuvan myös jos ostan tai katselen mitä tahansa pornoa. Siitä alkoivat taas vaikeudet. Selibaatti aiheutti jatkuessaan erilaisia haittoja ja muutoksia. Ja sitten alkoivat myös jatkuvat tulehdustilat, joihin sain antibioottikuureja pari kertaa, mutta en aina. Lopulta menin Pirkko Jalovaaran rukouskokoukseen, jossa laitoin rukouslappuun kysymyksen: Pitäisikö minulle lääketieteellisistä syistä suorittaa ympärileikkaus. Sain kokouksessa hengessäni sanan, että olin ollut hyvin kiitämätön elämäni aikana, enkä ollut tarpeeksi kiitännyt Jumalaa. Sitten henki johdatti minut laulamaan: Soi kunniaksi Luojan-virttä, joka päivä parin vuoden ajan. Tulehdukset pahenivat parin vuoden kuluttua siihen pisteeseen, että esinahka muurautui melkein umpeen ja virtsaaminenkaan ei enää kunnolla onnistunut. Kävin pari kertaa puhumassa terveyskeskus- lääkärin kanssa ympärileikkauksen tarpeesta ja asia alkoikin edistyä. Pääsin kirurgian polille tarkastukseen ja kirurgi heti totesi tapauksen olevan selvä ja että alkukesästä, parin kuukauden kuluttua leikattaisiin. Samalla hän antoi ohjeen, että apteekista saa ilman reseptiä silmävoidetta, joka soveltuu myös terskan alueen hoitoon. Sitä ei terveyskeskuslääkäri ollut minulle ilmaissut, vaikka olin käynyt pari kertaa näyttämässä ahtaan tilanteeni.

Leikkaus

Leikkauksen hetki lähestyi ja esinahka oli tulehtunut ja melkein ummessa vieläkin ja pelkäsin koko ajan, että leikkaus sen johdosta joudutaan perumaan tai siirtämään. Kuitenkin kirurgi oli ammattitaitoinen ja leikkaus suoritettiin. Messias oli sanonut minulle juuri ennen leikkausta kaksi asiaa: 1) Nainen on häilyväinen ja uskoton ja jopa Isän silmissä saastainen usein, joten naiseen et voi enää koskaan luottaa. 2) Otan pois sinulta kaiken mahdollisen kivun leikkauksen takia. Pienintäkään kipua et tule kokemaan. Niin kävikin, että kipua en tuntenut puudutuksen takia edes 1 prosenttia siitä mitä hammaslääkärissä joutuu kokemaan. Ja kävi myös ilmi, että koko ihoa terskan päältä verisuonineen ei leikattukaan, vaan ympärileikkaus koski vain pientä ihoaluetta aivan esinahan päässä. Juuri suuriin verisuoniin asti, mutta ei sen enempää. Sain siis olla sangen kiitollinen, että näin pääsin eroon koko elämäni ajan minua suuresti vaivanneesta ongelmasta. Ilalla pääsin jo kotiin ja itse leikkaus kesti kai vain noin 20 minuuttia.

Leikkauksen jälkeen

Kuten etukäteen oli ilmoitettu elin turposi melko paljon ja oli sangen epä-esteettisen näköinen verrattuna aiempaan. Ongelmaksi muodostui myös leikkauskohtaa peittäväksi tarkoitettu side, sillä se ei tahtonut pysyä paikallaan ja sangen usein sai nyppiä vanua terskan päästä mikä tuntui inhottavalta. Ja etukäteen usein olin toivonut ja rukoillut, että tahattomat erektiot varmasti pysyvät poissa leikkaushaavan vuoksi. Mutta itse asiassa ne hankauksen vuoksi lisääntyivät ja pystyi tuskin kävelemään sataa metriä ilman, että sai tahattoman erektion. Se tietenkin lisäsi siteiden vaihtotarvetta ja entistä enemmän täytyi nyppiä pois vanua terskan päältä. Virtsatessa tuli hivenen verta parin päivän ajan leikkauksen jälkeen, mutta ei mitenkään hälyyttävästi ja sen kesti hyvin. Yhdeksi ongelmaksi muodostui apteekkien heikko varustus. Apunani ollut henkilö jotui kiertämään monta apteekkia ennen kuin löysi Jolonet-rasvalappuja, joita suositeltiin käytettäväksi siteen ja terskan välissä estämässä vanun joutumista terskan alueelle. Ilman apua olisikin ollut hukassa sillä kävellen olisin joutunut itse kävelemään kilometrejä apeekista toiseen etsimässä kirurgin suosittelemia sidetarpeita. Niitä ei ollut valmiina apteekeissa. Vaikka leikkaus on suhteellisen pieni ja vaivaton operaatio täytyy kyllä olla etukäteen sovittuna joku auttamaan ja olemaan henkisenä tukena parina päivänä leikkauksen jälkeen. Itselleni sellaisen henkilön löytyminen ei ollut mikään itsestäänselvyys, sillä asun aivan yksin ja kavereista ei ole juurikaan apua. Onneksi eräs henkilö sattui olemaan vieläpä koulutukseltaan sairaanhoitaja, joka autollaan haki sidetarpeet apteekista.

Lääkitys ja muutama kuukausi leikkauksen jälkeen

Kirugi suositteli kipulääkkeeksi Buranaa ja Paratabs-nimisiä tabletteja. Burana ei ole minuun koskaan tehonnut mitenkään, mutta Paratabas auttoi silmin nähden kaikkeen pieneen kipuun ja särkyyn. En tuntenut mitään kipua niiden ansiosta. Voiteeksi suositeltiin Bepanthen-nimistä ihmevoidetta, joka olikin sangen ihmeellinen. Terskani alue oli ollut vuosikymmeniä kuiva, minkäänlaista kosketusta sietämätön ja limakalvo, jos sitä nyt ensinnäkään oli, oli aikaa sitten tuhoutunut ja kuivunut. Nyt terska muuttui kuin uudeksi. Se sieti kosketusta ja vanun nyppimistä pois ja muuttui ulkonäöltään paljon terveemmäksi. Kirosin aika paljon kuinka paljon olin saanut sietää yli kahdenkymmenen vuoden ajan ikään kuin turhan takia heikkoa limakalvojen tilaa. Pelkästään koska joku neropatti on keksinyt väärän sanonnan: Vesi vanhin voitehista. Bepahthen-voide osottautui vastaukseksi kaikkiin rukouksiin. Eräs ongelma leikkauksen jälkeen oli se, että koska olin vuosikymmeniä joutunut varomaan esinahan vetämistä terskan taakse pelossa, että se jää sinne pysyvästi pelkäsin sitä vaistomaisesti vielä leikkauksen jälkeenkin. Siksi kun voitelin terskaa ja esinahkaa, jota voitelemista muuten pitää jatkaa vielä vuoden ajan leikkauksen jälkeen, en aluksi voidellut kuin terskan puolivälistä kärkeä kohti olevan alueen. Tämä saattoi olla virhe. Nyt pyrin suihkussa käydessäni vetämään jäljellä olevan esinahan aivan taakse ja voitelemaan koko alueen.

Lopuksi

Ympärileikkaus on pienehkö opetaatio, joka voi lievittää monia huolia. On ehkä paikallaan etsiä siitä oikeaa tietoa, vaikka internetistä tai lääkäreiltä. Kuitenkin on hyvä muistaa, että oikeaa kuvaa siitä ei saa aina hyvistäkään lääkärikirjoista tai tavallisilta terveyskeskuslääkäreiltä. Sen sijaan kirurgeista ja kirurgian polista minulla on pelkästään positiivista sanottavaa. Itse leikkaus tuli maksamaan vain vähän yli 80 euroa, vaikka luulin sen tulevan maksamaan vähintään 600 euroa. Siitäkin saa olla kiitollinen. En tiedä pitäisikö minun ottaa puheeksi eräs asia, joka saattaa vaikuttaa ehkäisevästi johonkin henkilöön, hänen pohtiessaan kannattaako suostua ympärileikkaukseen. Nimittäin; kun nykyisin saan (melko harvoin) yöllisiä tahattomia siemensyöksyjä niin laukeamisesta aiheutuva mielihyvä on selvästi vähäisempi kuin mitä se oli vielä silloin kun esinahka oli leikkaamatta. Tiedän tämän siitä, että sain juuri siemensyöksyn juuri leikkausta edeltävänä yönä ja taas noin kuukausi leikkauksen jälkeen. Ja pudotus on melko suuri, vaikka tosin pitkään jatkunut selibaattikin on asiaan vaikuttanut jonkin verran (melko paljon). Lauantaina, 22.8.2009.


Post Scriptum

1. Jos lääkäri on haluton antamaan potilaalle mahdollisuuden ympärileikkaukseen ei kannata uskoa heti ensimmäistä terveyskeskuslääkäriä. Kokemukseni mukaan on vielä niin, että naislääkäri ymmärtää tarpeen paljon paremmin kuin mieslääkäri. 2. Vaikka esinahka liikkuisi lepotilassa joten kuten, pitäisi mainita myös tilanne, joka on erektion aikana. Erektion aikana esinahka voi olla vielä huomattavasti tiukempi kuin mitä lepotilassa sitä tarkastava lääkäri voi koskaan aavistaa. 3. Tutkimusten mukaan mitä pienempi elin on sitä enemmän se erektiossa suhteellisesti ottaen turpoaa. (Ja sitä hankalampi tiukka esinahka on.) Lääkäri voi jostain syystä nähdä virheellisesti asian aivan päinvastoin. 4. Ympärileikatun miehen tuntema mielihyvä laukeamisen aikana on tuntuvasti vähempi kuin ympärileikkaamattoman. Pudotus on vähintään 100 prosentista noin 20 prosenttiin eli viidesosaan entisestä. 5. Ympärileikkaus ei ole kivulias operaatio lainkaan. Ei edes leikkauksen jälkeen ole kipua juuri lainkaan. Tämä johtuu tietenkin osittain puudutusaineista. 6. Pahimmat haitat leikkauksen jälkeen ovat pari viikkoa kestävä turvotus, joka on epäesteettisen näköistä sekä tahattomat erektiot ja siteestä terskaan liimautuvat vanunukat, joita joutuu nyppimään pois. 7. Ympärileikkaus maksoi aluesairaalassa noin 90 euroa. 8. Eräästä juutalaisen kirjoittamasta päiväkirjateoksesta sain sen vaikutelman kuin vanhaksi tultuaan ympärileikattu voidaan joutua katetroimaan useammin kuin muut tai että voi esiintyä umpeen menemistä. Mutta tämä oli vain yhden ihmisen elämässä ja hänen asuinympäristössään saatu subjetiivinen vaikutelma.
Lisäys 28.9.2009 maanantaina Toistuvasti olen lukenut ineternetissä kysymyksiä ympärileikkauksen vaikutuksesta seksuaaliseen kyvykkyyteen tai kysymyksiä siitä parantaako ympärileikkaus jotenkin seksuaalisuutta? Voin hieman valottaa erästä puolta asiasta. Koska laukeaminen on ympärileikkauksen jälkeen voimaltaan vain murto-osan entisestä voi niitä tapahtua useita peräkanaa ja niiden välinen palautumisaika on paljon lyhyempi kuin ennen. Muistan rukousmatkan jälkeen Israeliin vuonna 1996 nähneeni muutaman kuukauden ajan säännöllisesti märkiä unia 3 kpl kuukaudessa. Aina kaksi unta kuukauden viimeisenä viikkona ja yhden unen seuraavan kuukauden ensimmäisenä viikkona. Ja se oli sangen rasittavaa. En ehtinyt tuona kahden viikon aikana, jolloin unet aina näin, palautua kunnolla. Mutta kerran ympärileikkauksen jälkeen näin kolme märkää unta kahtena peräkkäisenä yönä ja palautuminen oli lähestulkoon täydellistä. Mitään ongelmia ei sen suhteen ollut. Laukeaminen oli voimaltaan niin heikkoa, että palautumisesta ei tarvinnut välittää lainkaan. Toisaalta koska laukeaminen todella on voimaltaan vain murto-osan entisestä ei mies kiinnitä huomiota enää siinä määrin pelkästään oman mielihyvän saavuttamiseen, vaan huomioi kumppaniaan aivan eri intesiteetillä ja kokonaisvaltaisemmin kuin ennen. Seksuaalisuuden tarkoitus ei enää voi olla oman mielihyvän kokeminen ainoastaan, koska sitä kokee niin vähän. Ehkä mies on valmis enemmän luomaan tunnesiteitä ja ylläpitämään niitä laajemmin ympärileikkauksen jälkeen. **** Armollinen tulkinta Galatalaiskirjeen varoitukseen antaa ympärileikata itsensä. Apostoli Paavalin kirje Galatalaisille 5:2 Katso, minä Paavali, sanon teille, että jos ympärileikkautatte itsenne, niin Kristus ei ole oleva teille miksikään hyödyksi. (Ev-lut. 1938 käännös). Tämän jakeen armollisin selitys on seuraava: Ympärileikkaus antaa kaiken saman hyödyn minkä Kristus voisi opetuksellaan ja voimallaan antaa. Siksi ympärileikatulle ei voi olla mitään hyötyä enää Kristuksesta sillä hän on saanut ympärileikkauksen kautta ja avulla kaikki samat edut ja hyödyt mitkä kuulumalla Kristukseen voisi saada. Olen itse kokenut ympärileikkauksen siunauksellisuuden, joka on kokemani mukaan sangen suuri. Jehova suhtautuu todellakin eri tavalla ympärileikattuun mieheen kuin ympärileikkaamattomaan. Tämä on totuus. Kuitenkin tulee huomata sanat:Armollisin selitys eli ehkä koskien vain valituita yksittäisiä tapauksia ja uskovia. Onhan selvää, että apostoli Paavali itse puhuu tässä voimakkaasti ympärileikkausta vastaan. Ennen ympärileikkausta rukoilin Jeshualta neuvoja ja hän painotti seuraavaa: Jeshua varoitti etupäässä valoista. Sillä jos vannoo valan voi joutua tilanteeseen, jossa pakotetaan lainkäytön varjolla surmaamaan joku toinen ihminen. Jos et ole vannonut mitään valaa on luultavaa, että et koskaan joudu asemaan jossa joudut tekemään päätöksiä toisen ihmisen oikeudesta elämään. Valat ovat siis ympärileikatulle suurempi riski kuin muille. **** Suhtautumiseni äkkipäätä naisten ympärileikkaukseen on ehdottoman kielteinen, vaikka oma sisareni oli sitä mieltä, että se kuuluu afrikkalaisten uskontoon ja siksi sitä ei voi kieltää. Sellainen käsitys kuitenkin vallitsee, että naisen mielihyvä seksissä on aina jo ennestään paljon pienempi kuin miehen; siksi se usein tarjottu selitys, että naisten ympärileikkaus suoritettaan siksi, että naisen valtavat seksuaaliset halut hillittäisiin ympärileikkauksen avulla tuntuu väärältä ja lähinnä vitsiltä. Mikäli tiedepiirien käsityksiin on uskomista niin vaikuttaa siltä, että ympärileikatun miehen ja ympärileikkaamattoman naisen kokema seksuaalinen mielihyvä ovat suunnilleen samalla tasolla siis molemmilla sangen mitättömät. Ehkä naisten ympärileikkaus siis liittyykin jotenkin esi-isien palvontaan ja tarpeeseen toimittaa verta tuonelassa makaaville esi-isille, jotta he pysyisivät elossa. Tämä selitys kuulostaisi jonkin verran uskottavammalta. ****


Takaisin sisällysluetteloon tiede

Takaisin sivuston alkuun