Monimutkainen 2d maailma		Nämä ajatukset kaksiulotteisesta maailmasta ovat puhtaasti mielikuvituksen
		tuotetta. Ne eivät ole tieteellisiä totuuksia eivätkä varmasti kestä kovin
		tarkaa tutkimista. Ne soveltuvat kuitenkin omaan käyttööni ainakin jossain
		määrin ja ovat sopusoinnussa sen heikon yleissivistyksen kanssa, joka minulla
		on. Lukijaa kehotan siirtymään muille sivustoille, jos nämä ajatukset 
		vaikuttavat liian omituisilta. 
		


Alunperin tarkoitukseni oli yksinkertaistaa äärimmilleen maailmankuvaani ja todeta että kolmiulotteinen maailma on riittävän monimutkainen kaikeen. Yllätyin kuitenkin itsekin kun aloin miettiä kaksiulotteisuutta ja etenkin valoa yhtenä sen ilmenemismuotona. Alkoi vaikuttaa siltä, että mitä vähemmän ulottuvuuksia on sitä monimutkaisempia ilmiöitä esiintyy.


2d ilmiö (valo, tuli, sähkömagnetismi) sisältää siis kaksi ulottuvuutta: esim. pituus+leveys tai pituus+korkeus tai pituus+syvyys tai leveys+korkeus tai leveys+syvyys tai korkeus+syvyys. Mutta kahden ulottuvuuden lisäksi vaikuttaa siltä, että täytyy ottaa huomioon liike tai nopeus. Ja vielä sekin, että tuo liike on ikuisesti jatkuvaa. Näin ollen 2d ilmiö on moni-ilmeinen ja sisältää itsessään ikään kuin useita lisäulottuvuuksia. Esim. pituus+leveys voi olla ilmeeltään joko pituus-voittoinen tai leveys-voittoinen. Jos pituus on jatkuvassa liikkeessä ja leveys on vakiomittainen saadaan eri ilmiö kuin jos on toistapäin eli että pituus on vakio ja leveys on jatkuvassa liikkeessä.


Tulin siihen johtopäätökseen, että 2d on puoliksi ikuinen maailma. Se sisältää kahden ulottuvuuden lisäksi liikkeen. Ja päädyin hengen avustuksella seuraaviin johtopäätöksiin: Valo on 2d ilmiö, jossa pituus on ikuisessa liikeessä ja korkeus vakio. Tuli on 2d ilmiö, jossa korkeus-syvyys on ikuisessa liikessä ja muut ulottuvuudet ovat vakioita. Sähkömagnetismi on 2d ilmiö, jossa leveys on ikuisessa liikeessä ja muut ulottuvuudet ovat vakioita.


Muita ajatuksia: 2d ilmiö, jossa leveys on ikuisessa liikeessä (sähkömagnetismi), leveys voi kiertyä ellipsiksi tai ympyräksi tms. eikä leveys jatku suoraan etenpäin niin kuin valon 2d ilme: pituus. Tämä mahdollistaa kaikki ympyrän muotoiset muodot ja liikkeet. (Galaksit, aurinkokunta, maa, elektroni). Mistä johtuu valon aallonpituuden muutokset. Se ei johdu mieleeni. Mitä kaikkia muita 2d ilmiöitä on kuin valo, tuli ja sähkömagnetismi. Millaisia ovat tuuli, sielu ja revontulet. En viitsi ryhtyä pohtimaan näitä asioita, kun tarkoitus oli yksinkertaistaa maailmankuvaa. Toisin taisi käydä. Juudalta: Tulella ei voi olla max lämpötilaa. Jos niin olisi niin kaikki aine palaisi. Jos 2d maailma on monimutkainen niin kuinka monimutkainen sitten on 1d maailma (korkeus-syvyys). Se voi ilmetä kai melkein minä vain. Jos se omaa liikkeen niin liike voi olla yhtäaikaa kahteen eri suuntaan ylös ja alas. Se voi muodostaa millaisia kuvioita vain jne.


Lopuksi: 2d maailma on yllättävän moni-ilmeinen. Merkitystä on sillä kumpi suunta tai ulottuvuus on liikessä ja kumpi ei. Ennen tämän kirjoituksen lukemista pitää ensin lukea kirjoitus: Kolme ulotteinen maailma. Katso alhaalla olevista linkeistä kolmas: Sisällysluettelo C - Tiede.


Takaisin sisällysluetteloon tiede

Takaisin sivuston alkuun