Suurien järjestys on harkittu ja looginenKääntäjien näkemys ei tarkka

Koraanin kääntäjien näkemys siitä, että Koraanin suurat olisi järjestetty mielivaltaisesti pisimmästä suurasta lyhyimpään, on mielestäni syytä asettaa kyseenalaiseksi. Järjestys ei toki ole lainkaan mielivaltainen, vaan lukija voi löytää usein erilaisia teemoja, joita kehitellään muutamien tai jopa kymmenien peräkkäisten suurien ajan ja sitten teeman kehittely lopetetaan ja siirrytään jälleen uuteen teemaan.

Pikaisesti havaittavia teemoja

En ole vielä perehtynyt Koraaniin kovin hyvin, mutta muutama teema on hengen selittämänä tullut valaistuiksi. Teemalla tarkoitan vain yksittäistä usein toistuvaa termiä tai sanaa, jonka kehittelyssä näyttäisi olevan jotakin johdonmukaisuutta. Tällaisia sanoja ovat olleet esim. seuraavat sanat: Vääryys, väärintekijä, turmelus, turmiontekijä, rikoksentekijä ja Maailmojen Herra. On vielä lisääkin sanoja, mutta niiden tarkkaan merkitykseen en vielä ole päässyt sisälle: Johdatus, varoitus, ilosanoma jne.

Esimerkki suurien loogisesta järjestyksestä

Täytyy tähän väliin kyllä mainita, että Koraani toimii läheisessä yhteydessä Pyhän Raamatun kanssa sitä valaisten ja sitä selittäen yhä paremmin. Pelkästään Koraania lukemalla ei ehkä voi päätyä samoihin johtopäätöksiin, kuin joihin itse olen hengen avustuksella päätynyt. Tarvitaan myös Pyhän Raamatun tuntemusta. Tässä tämä esimerkki: Jos Koraani jaettaisiin neljään osaan voitaisiin eri teemojen kehittelystä päätellä seuraavaa. Koraanin kohta : Teemasanat : Ajankohta, johon teema viittaa : Koraanin sanoma - Koraanin alkupuolella, Vääryys ja väärintekijät, 0-1000 jKr. , Ilosanoma. - Koraanin keskellä, Turmelus ja turmiontekijät, 1000-2000 jKr. , Johdatus. - Koraanin lopussa, Rikos ja rikoksentekijät, 2000 jKr.- ? jKr. , Varoitus. - Koraanin aivan lopussa, Ahdingo, ? jKr.- ? jKr. Koraanin suurien järjestys noudattelee siis mielestäni maailmanhistorian kehityskulkua. 1. Alussa astui kuvaan vääryys kun Allahin rinnalle korotettiin muita Jumalia; sillä tämä juuri on Koraanin mukaan suurin vääryys. 2. Keskivaiheilla kuvaan astui turmelus eli saastuttaminen ja luonnon ja ihmiskehon yms. pilaaminen, turmeleminen, saastuttaminen ja myrkyttäminen. 3. Lopussa kuvaan astuu rikollisuus ja eräässä suurassa mainitaan rikollisuuteen liittyvän myös pedon merkin pakko-ottaminen. Olemme nyt siis siirtymässä luonnon turmelemisen vaiheesta rikollisuuden valtaan. Tähän rikollisuus-teemaan liittyy vielä Koraanin käyttötarkoituksen määrittely tänä aikana. Sitä käytetään enää varoittamiseen. Ei niinkään ilosanomaksi tai johdatukseksi. Muuten; ihmettelen hieman Koraanin teemojen kehittelyn loppua. Sillä koko Koraanin sanoma ikäänkuin loppuu rikollisten valtaan nousuun ja Pedon merkin ottamiseen. Miksi Koraani ei kerro mitään ajasta, joka seuraa pedon merkin ottamista? Olen jopa ajatellut, että varmasti islam-uskoiset ottavat käyttöönsä lopulta Uuden testamentin ja ikään kuin vaihtavat Koraanin lopussa Uuteen testamenttiin. Muitakin selityksiä voi olla. Ehkä Koraani on paljon syvällisempi teos kuin mitä kuvittelen siitä.

Koraanin lukemisen vinkkejä

1. Itselläni Koraani pölyyntyi hyllyssä niin kauan kuin käytin kuvia missä muodossa tahansa. Lähinnä minulla oli paljon kirjoja, jotka olivat kuvitettuja. Heitin ne kuvakirjat, ja muut kuvat pois Jumalan armosta. ja niin sain luvan lukea Koraania säännöllisesti. Tosin Minulla on toki vielä muutama Krisna-tietoisuuden kirja, joissa on kuvia. 2. Sain Koraanin lahjaksi Jeshualta kun hän ilmestyi valohahmona huoneessani vuonna 2003. Silloin sain kehotuksen myös lukea Ibn Hishamin kirjoittaman: Profeetta Muhammedin elämänkerran, jonka Hämeen-Anttila on onneksi kääntänyt. Päättelen tästä, kaksi seikkaa. A. Koraani on lahja, joka myönnetään harvoille. B. Ibn Hisham on Jeshuan hyväksymä oikea opettaja islamin maailmaan.


Takaisin sisällysluetteloon islam

Takaisin sivuston alkuun