Islamiin ja Koraaniin tutustuminenEnsimmäinen askel tutustuttaessa Islamiin on kaiketi Koraaniin tutustuminen ja
sen lukeminen lävitse. Itse yritin ensi kerran tarttua Koraaniin nuorena, mutta
vaikka teksti huokui pyhyyttä; päättelin, että on parempi jättää kirja lukematta,
sillä siinä esiintyi valoja ja evankeliumihan kieltää vannomisen. Päättelin, että
en menetä mitään, jos jätän Koraanin lukematta ja keskityn sen asemasta evankeliumin
noudattamiseen.

Yli 20 vuotta myöhemmin ilmestyi sitten Hämeen-Anttilan käännös Koraanista ja ostin
sen, kun se oli niin halpa hinnaltaan, vaikka aikomukseni ei ollut lukea sitä lävitse.
Olin juuri ystävystynyt erään helluntailaisen kanssa ja hän paheksui Koraania siinä
määrin, että heitin lopulta sen roskakoriin monien muiden ostamieni teosten kanssa.

Muutama kuukausi myöhemmin Jeesus Kristus ilmestyi minulle valohohtoisena persoonana
tullen seinän lävitse, ja hän kertoi muutamia asioita tulevaisuuden suunnitelmistaan
sekä kehotti minua lukemaan Muhammadin elämänkerran. Ja tammikuussa 2004 hän lahjoitti
minulle Koraanin. Tällä kertaa Aro-Salonen-Tallqvist käännöksen vuodelta 1957. En
kuitenkaan heti ruvennut lukemaan sitä, sillä oli paljon muuta tärkeämpää lukemista.

Parin vuoden ajan Koraani pölyyntyi hyllyssä, mutta sitten sain jostakin taas voimaa
ikuisuusprojektiini, joka on ollut velvoittavana käskynä minulla jo pyhäkouluajalta,
eli kuvienraastantaan. (Sillä niitä oli jälleen kertynyt). Heitin kuvalliset kirjat
roskakoriin tai leikkasin niistä pois kuvat. Ja silloin kun näin tein sain luvan
lukea Koraania säännöllisesti. Ja sain hengessä ilmoituksen, että Koraani on suuri
lahja saajalleen, ja että on oikein luopua kaikista epäjumalten kuvista ennen kuin
aloittaa sen lukemisen.Eräiden tapahtumien jälkeen sain Kristukselta puolen vuoden työprojektin, josta hän lupasi minulle koituvan myös palkaa tai ainakin edistymistä urallani. Minun piti tutustua kirjastosta löytyneisiin Islamista kertoviin kirjoihin. Luin seuraavat kirjat: 1. Islam uskomme, Suomen islamilainen yhdyskunta, 1993. 2. Islam; Fadhlalla Haeri, Tammi, 1996. 3. Islam uskonto jota et enää voi sivuuttaa; Syez Iqbal Zaheer, Suomen islamilainen yhdyskunta, 1993. 4. Profeetta Muhammadin elämänkerta; Ibn Hisham, Basam books, 1999. 5. Kristityn ja muslimin vuoropuhelu; Hasan M. Baagil, Suomen islamilainen yhdyskunta, 1993. 6. Islam Oppi ja elämäntapa; Jan Hjärpe, Gaudeamus, 1992. 7. Johdatus Koraaniin; Jaakko Hämeen-Anttila, Gaudeamus, 1997. 8. Israelin ja Palestiinan konflikti; Pasi Päivinen, Edita, 2004. 9. Islamilainen kulttuuri; Heikki Palva, Irmeli Perho, Otava, 1998. 10. Mihin uskovat muslimit; Ziauddin Sardar, Otava 2009 (2006). 11. Islamin käsikirja; Jaakko Hämeen-Anttila, Otava 2004. 12. Jeesus, Islamin profeetta; Jaakko Hämeen-Anttila, Kirjapaja 2006. (Toinen lukukerta 2012). 13. Kuinka Koraania luetaan; Mona Siddiqui, Like 2007. 14. Heijastuksia valosta - mystikkojen islam; Hallenberg, Perho, Palmenia 2008. 15. Kirkkauteen kätketty - Al-Ghazalin Valojen lamppusyvennys, Kirjapaja 2007. 16. Mitä on islam? ; Tahar Ben Jelloun, Gummerus 2002.
Samaan aikaan kävin sangen usein Jehovan todistajien kokouksissa ja yllätyin huomatessani, että niissä puhuttiin monista asioista täsmälleen samoin ilmauksin, kuin joita ilmauksia esiintyi lukemissani kirjoissa. Päättelin tästä, että on aivan eri asia käydä Jehovan todistajien kokouksissa, kuin mitä on lukea heidän julkaisemiaan painotuotteita. Asioita käsitellään kokouksissa eri tavalla kuin kirjoissa. Päättelin myös että, kun kerran Jehovan todistajat puhuvat samoista asioista kokouksissaan, kuin mitä Islam-uskoiset käsittelevät kirjoissaan, minun ei varmasti koskaan ole pakko kääntyä Islamiin, vaan riittää kun pysyttelen Jehovan todistajien yhteydessä. Ja tämä oli siis puolen vuoden projekti ja sen tulos: Islam on mielenkiintoinen uskonto, mutta ainakin osa kristillisistä seurakunnista on heidän kanssaan samoilla linjoilla, joten pakottavaa tarvetta kääntyä kristinuskosta Islamiin ei ole. Jehovan todistajien lisäksi myös Helluntaikirkko on monissa asioissa samalla linjalla kuin Islam. Uskoisin, että ainoastaan kolme vanhinta kirkkoa: Roomalais-katolinen, Kreikkalais-katolinen ja protestanttinen kirkko ovat selvästi eri linjoilla kuin mitä islam on. Mutta se on aivan eri juttu ja heillä on syynsä. Tulee lisäksi ottaa huomioon, että nämä kolme vanhinta kirkkoa ovat kyllä käyneet dialogia islamin kanssa ja ovat ottaneet islamin opissaan huomioon. Kuitenkin nyt kun kolmas vuosituhat alkaa suhtautumista islamiin tullaan varmasti tarkentamaan ja oikeaa tietoa siitä alkaa olla yhä runsaammin esillä. (Tämä kappale on kirjoitettu erään pyynnöstä ja anomuksesta, joka ei tahdo kääntyä islamiin).
Koraanissa on yli 6000 säettä ja mikäli lukee ääneen 20 säettä päivässä saa Koraanin luettua lävitse yhdessä vuodessa. Jos lukee 40 säettä päivässä saa Koraanin luettua lävitse kaksi kertaa vuodessa. Jos lukee 60 säettä päivässä saa Koraanin luettua lävitse kolme kertaa vuodessa. Kannattaa pitää lukupäiväkirjaa eli merkata vihkoon aina päivämäärä ja mihin kohtaan Koraanin lukemissa on kyseisenä päivänä jäänyt ja jatkaa seuravana päivänä kyseisestä kohdasta lukemista eteenpäin. Olen itse lukenut Koraanin nyt kolme kertaa lävitse ja jokainen lukukerta on avannut uusia ulottuvuuksia Koraanin ja Pyhän Raamatun maailmaan. 1. lukukerta 16.5.2007 2. lukukerta 25.3.2008 3. lukukerta 1.8.2008 4. lukukerta 7.5.2009 5. lukukerta 6.5.2010 6. lukukerta 23.9.2011 (AST ja H-A rinnnakkain) 7. lukukerta 31.12.2012 (H-A) Neljännellä lukukerralla, joka on parhaillaan menossa, olen käyttänyt erilaista lukutekniikkaa. Olen pyrkinyt lukemaan suurempia kokonaisuuksia kerralla. Esimerkiksi olen lukenut aina kerralla koko suuran lävitse suurasta numero 19 lähtien. Mutta mielestäni olin onnellisempi kun luin vain 20-60 jaetta kerralla. Sain sitä tekniikkaa käyttäen enemmän irti jokaisesta suurasta. Nyt ei tahdo keskittymiskyky riittää, kun lukee suurempia kokonaisuuksia kerralla. Ajatukset harhailevat muualla. Kuudes lukukerta oli tuskallinen kun luin kahta eri käännöstä rinnakkain. Käännösten erot eivät ehkä olleet monet, mutta kuitenkin jos niitä on niinkin vähän kuin 20 alkaa epäröidä. AST käännöksessä Aro on kääntänyt suuraan 18 asti ja Salonen suuraan 41 asti ja loput Tallqvist. Hämeen-Anttila oli kääntänyt Aron osuuden samalla tavalla eikä merkittäviä eroja ollut. Salosen osuutta hän oli yrittänyt parannella vähän, mutta tulos ei vakuuttanut. En päässyt selvyyteen siitä oliko Salonen vai Hämeen-Anttila kääntänyt selkeämmin. Kuitenkin suurasta 18 alkaen käännökset alkavat erota toisistaan. Tallqvistin osuuden käännöksestä Hämeen-Anttila on kääntänyt hienosti. Melkein kaikki eroavat kohdat ovat selkeämpiä ja arvokkaita. Muuten AST käännöksen lopussa olevat selitykset ovat vertaansa vailla ja käyvät kokonaisesta kymmenosaisesta Koraanin selitysteoksesta. Niitä tuskin kukaan kykenee Suomessa ylittämään. En vain tiedä kuka ne on tehnyt. AST käännöksestä ei käy ilmi selitysosuuden kirjoittajaa. AST käännös pysyy luultavasti sinä Koraanin käännöksenä, jota eniten luen, mutta joku kolmas käännös pitää vielä verraten lukea.
Sen paremmin en vielä ole Islamiin tutustunut. Mutta kiitos Kristuksen päätöksen suositella Ibn Hishamia oppaaksi Islamin maailmaan ja hänen kirjoittamaansa Profetta Muhammadin elämänkertaan koen olevani varmoissa ja turvallisissa käsissä tutustuessani kyseiseen uskontoon. Valitettavasti en ole Ibn Hishamin kirjoittamaa ja Hämeen-Anttilan kääntämää Profeetta Muhammedin elämänkertaa kyennyt vielä hankkimaan omakseni, vaan joudun lukemaan kirjaston kappaletta siitä. Ilmeisesti koko painos on loppuun myyty. Ole lukenut kirjastoon lahjoituksella hankitun Ibn Hishamin Profeetta Muhammadin elämänkerran lävitse nyt kolme kertaa. Hämeen-Anttila kertoo kirjalla olevan lähestulkoon kanonisoidun aseman islamin piirissä. En yhtään ihmettele asiaa sillä se on aivan yhtä hyvä asiantuntemukseltaan ja kirjoitustyyliltään kuin mitä ovat monet Pyhän Raamatun Vanhan testametin kirjat. Verrattuna esimerkiksi kahteen Aikakirjaan ja kahteen Kuningasten kirjaan se on lähestulkoon saman veroinen. Koraanin jälkeen siis pitää ehdottomasti tutustua Ibn Hishamin Profeetta Muhammadin elämänkertaan. Maitsen tässä vielä kolmannen kirjan, joka pitää ehdottomasti lukea. Nimittäin: Jaakko Hämeen-Anttilan: Johdatus Koraaniin, Gaudeamus, 1997. Se vastaa lähestulkoon kaikkiin kysymyksiin, joita herää kun alkaa tutustua islamia käsittelevään muuhun kirjallisuteen. Ja se on lisäksi helppotajuinen. Mutta ennen kuin tarttuu siihen pitää lukea Ibn Hishamin Profeetta Muhammadin elämänkerta, sillä niin päin luettuna Johdatus Koraaniin teoksesta on vasta todellista hyötyä. Ensin Profeetta Muhammadin elämänkerta ja sitten Johdatus Koraaniin. Koin siis Kristuksen ilmestymisen 29.11.2003, jossa hän kertoi tärkeitä asioita suunitelmistaan lähitulevaisuudessa. Ehkä kerron ilmestyksestä myöhemmin lisää, vaikka se on vaikeaa, sillä kyse on politiikasta myös. Mitään mullistavaa hän ei mielestäni kertonut, mutta Ilmestyminen on aina Ilmestyminen. Hän kehotti silloin lukemaan Profeetta Muhammadin elämänkerran ja osoitti myöhemmin Ibn Hishamin verrattomuuden islamin opettajana. Ibn Hisham on kristinuskon kirkkoisiä luotettavampi opettaja, islamin tähti ja sellainen opettaja, jonka käsiin hän saattoi minut jättää sanoen: Olet kauan etsinyt sellaista opettajaa kristinuskon piiristä, jonka yläpuolelle tai rinnalle et voi päästä puhtaudessa, ja joka on sinua ylempi, luotettavampi ja totuudenmukaisempi. Et voi löytää sellaisia opettajia kristinuskon piiristä. Ainoastaan Ibn Hisham kelpaa siihen.
Lisäksi olen tutustunut islamiin myös seuraavin tavoin: 0. Sain Pyhän Hengen vuonna 1991 punaisena valona, joka meni rinnasta sisälle sydämeeni. Silloin oli käynnissä juuri Persianlahden sota ja aloin nähdä ja lukea tekstitelevisiosta outoja uutisia sotaa koskien. Kuinka enkelit olivat osallistuneet sotaan ja kuinka sotilaita oli kadonnut ja temmattu ylös taivaaseen. 1. Tein kunigas Salomon kutsusta vuonna 1996 rukousmatkan ja pyhiinvaelluksen Jerusalemiin, Pyhään kaupunkiin, Israeliin. Siellä sain neuvoja islamin tunnustavilta enkeleiltä sekä juutalaisilta. Saamistani neuvoista ehkä myöhemmin lisää. Koen ne kuitenkin enimmäkseen henkilökohtaisiksi ohjeiksi. B. Tuolla matkalla ja pian sen jälkeen sain tehtäväkseni perustaa Kristillisen kirkon tai seurakunnan, jonka tärkein tehtävä on Pyhiinvaelluksen avustaminen ja suositteleminen sekä sen kaikin tavoin tukeminen Jerusalemiin, Pyhään kaupunkiin. 2. Vuonna 1999-2000 tein noin 30 sivuisen kirjoitelman: Kristinuskon uutiset vuonna 2000. Siinä yritin jonkin verran käsitellä islamia myös, mutta en onnistunut vielä silloin. 3. Vuonna 2003 aloin käydä Jehovan todistajien kokouksissa. Tutustuttuani islamia käsitteleviin kirjoituksiin on ilmennyt, että Jehovan todistajat opettavat täsmälleen samoja asioita ja samoin sanoin kuin islamia käsittelevät kirjat. Vuonna 2004 Jehova, Jumala teki liiton kanssani ja lupasi olla kanssani niin kauan kuin täytän liiton ehdot. Sain myös Raamatun kotitutkistelun yhteydessä Jehovan pyhän hengen. 4. Vuonna 2003 Kristus ilmestyi minulle ja kehotti lukemaan Profeetta Muhammadin elämänkertaa. Valitettavasti muu osa viestiä ei ollut se, että Kristittyjen ja Islamin välille on tulossa rauha, vaikka siihen olisi omasta mielestäni hyvät edellytykset, mikäli kyse olisi vain uskonnosta. Poliittisesti vaikuttaa siltä, että olemme lähellä sotatilaa. Siihen Kristus kehotti valmistautumaan myös. 5. Vuonna 2007 olen alkanut tutustumaan Internetin suomenkielisten islamia käsittelevien keskustelupalstojen avulla islamiin. Valitettavasti kokemukseni ovat seuraavat: A. Minua syytettiin Fitnasta, murhaa pahemmasta synnistä, eli houkuttelusta luopumaan islamista ja siirtymään kristinuskoon. B. Minua kehotettiin siirtymään keskustelemaan islamin oppineiden kanssa asioista, koska oppini ei ole aivan kunnossa ja keskusteluaiheeni eivät sovellu muiden kuin oppineiden käsiteltäviksi. Samassa yhteydessä minut kutsuttiin käymään moskeijassa. C. Minua kehotettiin siirtymään keskustelupalstalle, jossa kristinuskoon suhtaudutaan myönteisemmin ja jossa Fitnaa-rikosta ei lueta syyksi. Eli vältäämään oikeaoppisia islamilaisia keskustelupalstoja. 6. Englannikielinen nettimateriaali huippuluokkaa. Tuo vuonna 2007 alkanut nettikeskustelun seuraaminen on jatkunut vuoteen 2012 asti. Se olisi ollut sangen hedelmätöntä kuitenkin, ellei suomenkieliseen keskusteluun tympääntyminen olisi johtanut minua englannikielisille sivustoille esim. Heaven Awaits blogi ja Bible Dicussion Forum. Noilla foorumeilla sain ensitiedot mm. Mahdista. Englanninkielisillä foorumeilla tieto, suvaitsevaisuus ja usko on eri tasolla kuin Suomessa. Positiivinen yllätys on lisäksi ollut Wikipedia tietosanasivusto Sen avulla olen saanut yllättävän paljon tietoa. 7. Kirjaston kirjojen läpilukeminen useaan kertaan. Luin uudemman kerran lävitse Jaakko Hämeen-Anttilan teoksen: Jeesus Islamin profeetta. En edes huomannut lukevani teosta toista kertaa lävitse; niin uudelta ja tuoreelta sen tieto vaikutti. Kuvittelin, että en ollut sitä aiemmin lukenut. Mutta nyt kävi ilmi nettisivujen seuraamisen tärkeys. Sain kirjasta paljon enemmän irti kun olin lukenut Wikipediaa ja foorumeiden viestejä. Opin englanninkielisestä Wikipediasta sellaisen termin kuin: Mujaddid, ja tuo yksi ainoa termi avasi lukemaani kirjaa uudesta näkökulmasta. Paljon aikaa meni hukkaa seuratessa suomenkielistä islam keskustelua, mutta onneksi olen hieman päässyt englannikielisten sivujen kanssa sinuiksi.

Lopuksi

Varmasti on olemassa monia muitakin tapoja tutustua islamiin. Ja varmaa on, että monet suomalaisetkin ovat joutuneet kosketuksiin islamin kanssa, vaikka eivät olisi koskaan lukeneet yhtään sitä käsittelevää kirjaa. Jos on todella kiinostunut tietämään jotakin islamista suosittelen kuitenkin Hämeen-Anttilan kääntämää Ibn Hishamin ja Ibn Ishaqin (Jumala olkoon heille armollinen) kokoamaa Profeetta Muhammadin elämänkertaa. (Basam books, 1999). Juuri kyseistä teosta Kristus suositteli itselleni ilmestyessään. Ja olen ollut tyytyväinen monin tavoin sen antiin. Tahtoisin vielä varoittaa siitä, että olen tutustumassa isalmiin uskontona enkä kulttuurina tai ihmissuhteina. Antamani kuva voi siksi tuntua liian positiiviselta ja yli-ihannoivalta. Eivät kaikki muslimit ole kiinostuneita uskonnosta ja Koraanista sekä myös muslimien keskuudessa on rikollisia. En kehota ketään luottamaan omiin arvioihini tai kaikkiin muslimeihin ilman varauksia.


Takaisin sisällysluetteloon islam

Takaisin sivuston alkuun